Archeologie Schuilkerk Voorweg
Vanaf de 17e eeuw kerkten de Zoetermeerse katholieken in een als schuur vermomde kerk waar nu Intratuin aan de Voorweg staat. In 1996 zijn de resten van het gebouw en het huisraad van de pastoor opgegraven.
Op de plaats waar de provinciale weg de Voorwegwetering kruist, heeft de Archeologische Werkgroep Zoetermeer in 1996 de resten van een 17e-eeuwse kerk gevonden.
In die tijd was de openbare uitoefening van de katholieke godsdienst verboden en de "roomsgezinden" behielpen zich met een tot kerk omgebouwde schuur. In het voorhuis woonde de pastoor. Deze situatie duurde voort tot 1818, toen de kerkgangers een godshuis in de Dorpsstraat konden bouwen. Behalve funderingen, waterputten en beschoeiingen, hebben de archeologen vele gebruiksvoorwerpen uit het pastoorshuishouden in de bodem aangetroffen. Het onvermijdelijk wijwaterbakje maar ook fraai kristallen glaswerk uit de 18de eeuw en tapkranen voor de wijnvaten in de kelder.
Zoetermeers eerste pastoor na de Reformatie was Amandus van Nispen. Een bemiddeld man, die na zijn overlijden in 1692 onder meer chique kleding, een gouden horloge, vier onderbroeken en twee zilveren zoutvaatjes naliet aan zijn neefje. De schuurkerk had een orgelgalerij, waarvan de trappaal is terug gevonden, en uit 1769 een klokje, dat nu bij De Doortocht aan de Hekbootkade hangt.
Van de opgraving is uitgebreid verslag gedaan in de publicatie De kerk van Crooneveen (nog in voorraad).