Cultureel erfgoed in Zoetermeer

Zowel het oude dorp als de jonge stad zijn rijk aan cultureel erfgoed. We spannen ons in om dat te beschrijven en te behouden.

Het beschermde cultureel erfgoed in Zoetermeer bestaat uit

archeologisch waardevolle gebieden(zie ook de downloads hiernaast)

De gemeente Zoetermeer heeft een uitgebreide erfgoedpagina, met onder andere de erfgoedverordening en informatie over monumenten. Daarnaast is er erfgoed dat de moeite waard is behouden te blijven maar dat niet in de bovenstaande categorieën is opgenomen. Dit is wel opgenomen in de publicatie "De geschiedenis op straat"(uitverkocht, wel in de Dorpsstraat 132 ter inzage).

Bij Ardito kunt een virtuele tour maken door een paar van Zoetermeers' fraaiste monumenten.

Monumenten blijven kwetsbaar. Het gasfittershuisje Delftsewallen 15 is helaas gesloopt in 2013 en het woonhuis van de Annahoeve  (Voorweg 131) is in oktober 2013 afgebrand. Al eerder gingen boerderijen aan de Zegwaartseweg in vlammen op.

In het kader van het Monumenten Inventarisatie Project is een lijst gemaakt van interessante jongere bouwkunst uit de periode 1945-1965. Sommige gebouwen uit deze periode zijn al gemeentelijk monument. Behoudswaardig erfgoed uit de periode vanaf 1965 zal nu ook meer aandacht krijgen. In De Gave Stad (2003) kunt u meer lezen over onder andere jongere bouwkunst en stedenbouw per wijk.

Om het erfgoed uit de periode 1945-1990 in kaart te brengen is op initiatief van een raadsmotie het Post 45-project uitgevoerd. Doel van dit project was de cultuurhistorisch waardevolle panden, complexen, gebieden en structuren van Zoetermeer uit deze periode  te inventariseren en te waarderen. Het verhaal van de stad, tien wijkbiografieën en een cultuurhistorische inventarisatie vormen in 2024 het resultaat.

Verder zijn er de Stadmakers, een groepje van Schatbewakers, HGOS, Architectuurpunt Zoetermeer, Duurzaam Zoetermeer en enkele anderen. Zij leveren inbreng in de Ruimtelijke Strategie Zoetermeer 2040 en overleggen met de gemeente (participatie). Op 19 oktober zijn zgn. 'inspiratiedocumenten' gepresenteerd op de Duurzaamheidsmarkt in het Stadhuis. HGOS heeft een stuk over erfgoed gemaakt. Maar ook de andere teksten zijn interessant.

Meer over de ontwikkeling van Zoetermeer als groeistad vanaf de jaren '60 vindt u op ArchitectuurPunt Zoetermeer. Op deze site wordt met de serie 'Het gebouw van de maand' iedere maand een voorbeeld van bijzondere architectuur in Zoetermeer onder de aandacht gebracht.