• Alles over de geschiedenis van Zoetermeer

    Afbeelding: Alles over de geschiedenis van ZoetermeerWelkom bij Oud Soetermeer! Hier vindt u informatie over de geschiedenis van de stad Zoetermeer. Via de werkgroepen kunt u onderzoek doen of daarbij worden geholpen. Hoe u lid kunt worden of aan de activiteiten kunt deelnemen, vindt u ook op deze site.
     
 
 

Open Monumentendag 8 september

Naar de Apenrots: verrassende Open Monumenten

  Dit jaar gaat Monumentendag “Europa in”. Wat moeten we daar in Zoetermeer mee? Het verrassende antwoord is: heel veel! Al in de Middeleeuwen gingen honderdduizenden turven vanuit hier de grenzen over, naast de vele pelgrims. Later volgde de Zoetermeerse margarine en gingen we vanaf de jaren (19)60 tijdens de vakanties verre oorden bezoeken.

Ook in de stad zelf is Europa volop aanwezig. De vijf kerken die open zijn deze dag hebben Europese architecten, zijn met uitheemse materialen opgebouwd en laten internationale orgelmuziek horen. De ‘nieuwe’ stad, de groeistad die hier vanaf 1966 verrees, had min of meer een Engels voorbeeld in de New Towns. Al in de jaren (19)50 groeide Zoetermeer met de bouw van het huidige Dorp. Vanaf 1968 volgde men het Structuurplan: vier nieuwe wijken en een stadscentrum.

Al deze fasen zijn zaterdag te zien. De opening van Open Monumentendag vindt plaats met de onthulling van een historisch informatiebord bij de Pilatusdam, achter de Dorpsstraat. Bij Oud Soetermeer is de originele kaart van het Structuurplan te zien. Verschillende panden kunnen alleen dit jaar worden bezocht zoals de Terrasflat, in de volksmond de Apenrots, aan het Douzapad en het zojuist gerenoveerde voormalige winkel-woonhuis van graanhandelaar Van Beek aan de Dorpsstraat 95. Kijk voor de volledige lijst hierna en en openmonumentendag.nl.

Lijst met Open Monumenten en overzicht locaties

Open tussen 11:00 – 16:00 uur (tenzij anders vermeld)

1. ’t Nieuwe Huys, Dorpsstraat 132

2. Hoeve Wildrijk, Zegwaartseweg 49a

3. Het Wapen van Zoetermeer, Zegwaartseweg 31

4. Douzapad flat, ingang Douzapadzijde (zaterdag tussen 11:00 -15:00 uur)

5. Adventskerk, Julianalaan 3

6. Molen de Hoop, Eerste Stationsstraat 37a

7. Pelgrimskerk, Eerste Stationsstraat 86

8. Dorpsstraat 95

9. Oude Kerk, Dorpsstraat 59

10. Nicolaaskerk, Dorpsstraat 24

11. Stadsmuseum ’t Oude Huis, Dorpsstraat 7 (zaterdag tussen 10:00-17:00)

12. Vredekerk, Zwaardslootseweg 44 (zaterdag tussen 10:00-17:00)

13. Stadsboerderij ’t Buitenbeest, Voorweg 93 (zaterdag tussen 10:00-17:00 uur)

 Pilatusdam

Om 10.30 uur onthulling Historisch Informatiebord op de Pilatusdam, achter de Dorpsstraat bij de Stationsstraat, door wethouder Robin Paalvast. Napraten met drankje en hapje bij Oud Soetermeer, Dorpsstraat 132.«Terug