• Alles over de geschiedenis van Zoetermeer

    Afbeelding: Alles over de geschiedenis van ZoetermeerWelkom bij Oud Soetermeer! Hier vindt u informatie over de geschiedenis van de stad Zoetermeer. Via de werkgroepen kunt u onderzoek doen of daarbij worden geholpen. Hoe u lid kunt worden of aan de activiteiten kunt deelnemen, vindt u ook op deze site.
     
 
 

Open Monumentendag 9 september

De jaarlijkse Open Monumentendag heeft 9 september als thema “Boeren, Burgers en Buitenlui”. Het is de oproep van de stads- of dorpsomroeper, waarbij hij de aandacht probeert te trekken van het publiek. In een tijd van analfabetisme en geruchten was hij de betrouwbare bron voor mededelingen van de lokale overheid.

Wie zijn deze boeren, burgers en buitenlui? Dit waren de bewoners van stad en dorp, van het land eromheen en de rondtrekkende mensen zonder vaste woonplaats. Het thema gaat over deze mensen en over alles waar zij zich mee bezig hielden.

In het monumentale pand van het Historisch Genootschap, ‘t Nieuwe Huys aan de Dorpsstraat 132, is vanaf 10 uur de prachtige reizende tentoonstelling over 400 jaar Meerpolder (en bijbehorend boek) te zien, met daarnaast een presentatie over Zoetermeerse Boerenerven. Foto’s beelden het landelijke thema “Boeren, burgers en buitenlui” uit, terwijl genealogen een enorme stamboom van een boerenfamilie laten zien. Continue draait een film met onderwerpen als de Paardenmarkt, Boerderijleven, Grote Vermenigvuldiging en Meerpolder. Er zijn de hele dag mensen van Hist. Gen. Oud Soetermeer aanwezig die al uw vragen beantwoorden. Het boek "Boeren, burgers, buitenlui in Zoetermeer" van Gertjan Moers komt voor deze ene dag in de aanbieding met meer dan veertig procent korting. Ga dus 9 september de straat op en volg de roep van de stadse dorpsomroeper!

Het volledige programma van de dag vindt u hier.«Terug